Waarom is die eerste indruk zo belangrijk?

Waarom is die eerste indruk zo belangrijk?

In een vak waarin je zoveel verschillende mensen ontmoet, ontkom je er niet aan dat de eerste indruk die je van iemand hebt, heel bepalend is. Of het nu gaat om sollicitanten of opdrachtgevers, de eerste keer dat je elkaar in de ogen kijkt (ja het is de bedoeling dat je elkaar aankijkt!) zegt veel over het verdere verloop van het proces.

In de afgelopen 30 jaar heb ik in mijn werk al veel mensen mogen ontmoeten. Ieder met zijn/haar eigen identiteit/authenticiteit/persoonlijkheid. Mensen met een verleden, een heden en die iets willen voor de toekomst. Maar dat willen voor de toekomst komt niet altijd overeen met de eerste indruk die iemand maakt.

Natuurlijk leven we al enige tijd niet meer in de “stropdassen cultuur”, maar wie je bent, hoe jij wilt dat een ander je ziet en of jij past bij de identiteit van een organisatie, staat wel in directe verbinding met jouw representatie. Het is vreselijk cliché, maar een eerste indruk maak je echt maar één keer.

“Ze nemen mij maar zoals ik ben…….”

En nu zullen er altijd mensen zijn die zeggen dat je vooral jezelf moet kunnen zijn. Dat is zo, maar onderzoek heeft aangetoond dat communicatie voor het grootste gedeelte non verbaal is. Het gaat in de eerste minuten veel minder om wat iemand daadwerkelijk zegt. Daar sta je dan best wel even van te kijken en des te meer een reden om je wel degelijk af te vragen hoe je gezien wilt worden.

Laten we direct één ding duidelijk stellen. Representatie staat los van “mooi” zijn. Een verzorgd uiterlijk, schoon haar, schone kleding en fris ruiken…..het klinkt zo simpel, maar ik kan iedereen verzekeren, het is niet vanzelfsprekend.

In ons werk lopen we hier soms best tegenaan. Sollicitanten met een mooi CV, een goede opleiding, de juiste werkervaring, maar die totaal iets anders uitstralen dan wat ze willen. Hoe lastig het soms ook is, het is dan wel de moeite waard om hier aandacht aan te besteden in het gesprek. Vaak zijn mensen het zich niet eens bewust. Alleen door open/eerlijk en opbouwend kritisch te zijn, help je mensen de betere versie van zichzelf te zijn.

“Niemand is perfect…”

Nee, dat weet ik ook wel! Daar gaat het ook niet om. Maar vraag jezelf gewoon eens af wat je wilt uitstralen. Zelfvertrouwen? Professionaliteit? Kwaliteit? Zeker de keuzes die je maakt op het gebied van kleding, zorgen ervoor dat jouw eerste indruk er één is waar je trots op kunt zijn!

Deel dit artikel

Facebook
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

sollicitatietips