9 Sollicitatietips voor een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Toepasselijker kunnen we het niet maken! Het voeren van sollicitatiegesprekken kan een spannende aangelegenheid zijn. Een goede voorbereiding is van groot belang en vergroot uw kansen op een vervolggesprek. 

Uit onze jarenlange ervaring hebben wij een lijst opgesteld met sollicitatietips voor een sollicitatiegesprek. Deze tips voor een sollicitatiegesprek geven u geen baangarantie maar kunnen er wel voor zorgen dat u goed voorbereid en zelfverzekerd het gesprek ingaat.

Sollicitatietips 

Tip 1: Maak een verzorgde indruk

Maak een verzorgde indruk in kleding waar u zich gemakkelijk in voelt. Stem kleding af op de organisatie waar u solliciteert. Bedenk wel: overdressed is minder erg dan underdressed. Jeans is naar onze mening in alle gevallen een no go. In alle andere gevallen geldt; overdaad schaadt. Rookt u? Doe dit liever niet in de auto of vlak voor het gesprek.

Tip 2: Bereid je voor

Lees u goed in op de website van de betreffende organisatie. Neem ook de eventuele nieuwsberichten door die op de site staan, zo weet je exact welke actuele zaken er binnen de organisatie spelen.

Tip 3: Neem het functieprofiel door

Neem het functieprofiel goed door. Op welke punten kan de interviewer het u lastig maken? Welke punten wilt u bespreken? Komen alle werkzaamheden bekend voor?

Tip 4: Doe onderzoek naar de organisatie

Onderzoek op het internet of de organisatie/ branche recent nog in het nieuws is geweest, doe dit ook op de dag van het gesprek. Het komt niet sterk over als daar tijdens het sollicitatiegesprek aan wordt gerefereerd, maar u daar niets van weet.

Tip 5: Google jezelf

Google jezelf! Welke hits komen naar voren, waarover zouden vragen kunnen komen? Bekijk ook uw Social Media profiel(en), ga ervan uit dat de gesprekspartner dat ook doet. Als u straks iets uit te leggen hebt dan kunt u daar nu nog op voorbereiden. Realiseer u ook wat u uitstraalt met uw profielfoto. Laat schaargeklede vakantiekiekjes liever achterwege of scherm het profiel goed af.

Tip 6: Bereid je gesprek goed voor

Bereid het gesprek goed voor. Onderbouw uw verhaal met goede, vacature- en functiegerichte argumenten. Gebruik bij het geven van voorbeelden over wat u hebt gedaan de STAR-methodiek. Geef aan wat de Situatie was, welke Taak u vervulde, welke Actie(s) u hebt ondernomen en wat het Resultaat was. Een duidelijke, heldere structuur leidt tot een goed sollicitatiegesprek.

Tip 6: Bedenk goede vragen

Bedenk zelf vragen. Het sollicitatiegesprek is ook voor u een kans om meer over uw potentiële werkgever, collega’s en de bedrijfscultuur te weten te komen. Bovendien staat u niet met een mond vol tanden als er aan het eind van het gesprek naar gevraagd wordt. Stel echter geen vragen om het vragenstellen. Trap geen open deuren in en vraag bijvoorbeeld niet wie de concurrenten zijn, hiermee geeft u immers aan geen vooronderzoek naar de organisatie te hebben gedaan. Denk er dus goed over na.

Tip 7: Maak een goede eerste indruk

Maak een goede eerste indruk. Deze is bijzonder belangrijk en wordt binnen de eerste minuut gecreëerd. De allereerste indruk laat u achter met je gezicht en handdruk; houd oogcontact wanneer je een hand geeft en toon een vriendelijke glimlach.

Tip 8: Let op je lichaamstaal

Let op lichaamstaal. Zit rechtop en bouw tijdens een gesprek altijd een goed oogcontact op met je gesprekspartner(s). Wie de blik van zijn gesprekspartner voortdurend ontwijkt, geeft een indruk van grote onzekerheid. Let ook goed op stemgebruik en intonatie. Een monotoon stemgeluid kan een uitgebluste en ongeïnteresseerde indruk wekken.

Tip 9: Wees op tijd!

En last maar zeker niet least: wees op tijd! Te laat komen kan absoluut niet bij een sollicitatiegesprek. Bekijk van tevoren de route en onderzoek of er omleidingen zijn. Kom ook zeker niet te vroeg. Vijf à tien minuten van tevoren is prima.

Heb je nog vragen over deze sollicitatietips of wilt u persoonlijk advies van één van onze adviseurs? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag op weg!

Rest ons nog om u heel veel succes te wensen tijdens het gesprek.