Goede voornemens
‘Wat zijn jouw goede voornemens dit jaar?’ Het is de eerste werkdag na het nieuwe jaar, je staat bij het koffiezetapparaat en je weet dat deze vraag gesteld gaat worden. Wij zijn inmiddels 20 dagen verder en ik denk dat meer dan de helft van de mensen zijn of haar goede voornemens heeft opgegeven of misschien zelfs is vergeten. Afgelopen jaren ben ik me er steeds meer bewust van waarom ik mijn goede voornemens niet volhoud.
Hieronder een aantal voorbeelden:
1. Ik heb te veel goede voornemens. (Ja, dat kan.)
2. Ik heb een doel, maar geen plan.
3. Ik verwacht dat met het nieuwe jaar mijn motivatie en mentaliteit ineens zijn omgeslagen.
4. Als ik me een keer niet aan mijn goede voornemens houd, denk ik altijd dat ik het volgend jaar maar weer eens opnieuw moet proberen.
Dit zijn voor mij 4 hoofdredenen geweest waarom ik toch elk jaar de mist weer in ging. Daarom koos ik dit jaar voor een andere werkwijze. Ik vergeleek het met de aanpak hoe een kind leert lezen.
1. Je hebt maar één doel waar je de volle focus op kan hebben: leren lezen.
2. Je hebt een reeks boeken van Maan Roos Vis tot Shakespeare die je van boek tot boek leert lezen. (Stapsgewijs)
3. Je begint gewoon met lezen, je hoeft hiervoor niet op een speciale dag te wachten
4. Als je een woord niet kan lezen dan stop je niet met lezen maar probeer je het nogmaals.
Behandel dit jaar je goede voornemens hetzelfde als hoe je een kind zou leren lezen. Wees wat liever voor jezelf als het niet lukt, hang het niet aan een dag of tijd vast en begin gewoon met kleine stapjes. Vrijwel alle goede voornemens zijn tenslotte nieuwe gewoontes die je door middel van kracht en herhaling kan aanleren.