De WAB in vogelvlucht

De WAB in vogelvlucht

Reclamespotjes zijn te horen op de radio, internet staat er vol mee en bedrijven bieden bijeenkomsten aan voor het verstrekken van informatie. De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) komt eraan. Een nieuwe arbeidswet vanaf 1 januari 2020. Maar wat staat er precies in die wet? Wat wijzigt er voor jou als werknemer of werkgever?
In deze blog vertel ik in vogelvlucht de hoofdlijnen en veranderingen door de nieuwe wet.

De WAB wijzigt op 6 onderwerpen ten opzichte van de huidige wet- en regelgeving, namelijk de transitievergoeding, de ketenregeling, de oproepovereenkomsten, het ontslagrecht, payroll en de WW premie.

1. Transitievergoeding. Momenteel heeft een werknemer recht op een transitievergoeding na 2 jaar dienstverband. Met de nieuwe wet heeft een werknemer al recht op een transitievergoeding vanaf de eerste werkdag. De nieuwe transitievergoeding bedraagt 1/3 maandloon per jaar (naar rato).
2. Ketenregeling. Nu is het zo dat een werkgever 3 tijdelijke contracten mag geven in een periode van 2 jaar. Dit gaat veranderen naar 3 tijdelijke contracten in DRIE jaar. Hiermee wordt de periode voordat er een vast dienstverband moet worden aangeboden verlengd met een jaar.
3. Oproepovereenkomst. Werkgevers krijgen te maken met extra verplichtingen ten aanzien van het werken met medewerkers op basis van een oproepcontract. Zo moet de werkgever minimaal 4 dagen (sommige CAO’s 24 uur) van tevoren de oproep aangeven bij de werknemer. Bij een wijziging binnen deze periode geldt een doorbetalingsplicht voor de eerste oproep. Ook dient de werkgever na 52 weken een aanbod te doen voor een vaste arbeidsomvang met loondoorbetaling.
4. Ontslagrecht. Een ontbinding van het contract via de kantonrechter kan nu op basis van 1 ontslaggrond. Met de invoering van de WAB wordt dit vergemakkelijkt door de mogelijkheid om 2 of meer ontslaggronden te combineren.
5. Payroll. Payroll volgt op dit moment de regels van het uitzenden. Vanaf 2020 wijzigt dit, krijgt de payrollovereenkomst een eigen juridische status en moet onder andere het ketensysteem worden aangehouden (dus; maximaal 3 tijdelijke contracten in maximaal 3 jaar – zie punt 2) en alle arbeidsvoorwaarden van de opdrachtgever worden toegepast.
6. Sectorverlonen – WW premie. De sectorindeling zal vervallen. De WW premie zal voor vaste contracten lager worden en voor tijdelijke/flexibele contracten hoger. Het premieverschil zal 5% bedragen. Dit heeft voor de werknemer geen invloed, maar de werkgever zal hierin veranderingen zien.

Uiteraard is dit een hele korte versie van de nieuwe wet. Het is dan ook bedoeld om inzicht te krijgen in de basis van de veranderingen die zullen komen.

Heb jij je al verdiept in de WAB? Of staat dit nog op jouw to-do-list? 😉

Deel dit artikel

Facebook
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Blog zakelijk tips schrijven