10 tips voor een TOP CV!


CV tips!

Het CV is één van de belangrijkste documenten tijdens een sollicitatieprocedure. Staat er een fout in of worden capaciteiten en ervaring onvoldoende weergegeven? Grote kans dat uw CV de selectie niet haalt. Ga voor succes en bouw met onze CV tips een ijzersterk CV!

1. Houd een logische volgorde aan

Start een CV met personalia en contactgegevens. Vergeet uw e-mailadres en LinkedIn profiel niet en voeg een korte motivatie toe gevolgd door opleidingen, werkervaring, vaardigheden (talen, IT kennis, competenties) en interesses. Plaats op uw CV in het kader van de AVG liever geen bijzonder persoonsgegevens zoals; nationaliteit, pasfoto, politieke voorkeur en geloofsovertuiging. 

2. Wees uniek!

Het CV biedt inkijk in uw persoonlijkheid. Benut deze eerste vorm van contact en onderscheid uzelf. Vermijd standaard termen en geef in maximaal 3 regels een krachtige schets van uzelf, uw werkervaring en ambities.

3. Schrijf chronologisch omgekeerd oftewel; andersom!

Vermeld werkervaring, opleidingen en cursussen op data van heden naar verleden. Sluiten uw diploma’s onvoldoende aan op de vereisten of is uw werkervaring belangrijker? Vermeld dan eerst uw werkervaring en laat direct zien dat er nog geen reden is voor afwijzing.

4. Ga voor duidelijkheid en overzicht!

Maak het CV prettig leesbaar. Zorg voor concrete tekst, houd het krachtig, werk met een neutraal lettertype en kies een prettige puntgrootte. Kies voor bulletpoints waar nodig. Vermeld alleen zaken die relevant zijn.

5. Identificeer u met de vacature

Het vergt oefening maar met deze truc verhoogt u gegarandeerd uw kans op selectie!  Probeer de vacature waar u op reageert te ‘begrijpen’ en maak daar gebruik van.

6. Wees eerlijk!

Bluffen, opscheppen, bijschaven, afzwakken, verdraaien. DOE HET NIET! De kans dat u door de interview skills van uw gesprekspartner door de mand valt zijn groot. En de kansen op die baan… die kun je wel vergeten!

7. Write it right

Spelfouten zijn een absolute no go. En overige fouten ook. Typefouten, grammaticale fouten, fouten in de opmaak, onvolledige informatie. Het doet afbreuk aan uw CV en kan een reden zijn voor afwijzing. Laat uw CV daarom altijd door iemand anders checken en gebruik spellingscontrole.

8. Google weet alles en uw gesprekspartner dus ook!

U kunt een fantastisch CV hebben maar als u online presentatie iemand afschrikt dan kunt u die baan wel vergeten. Google uzelf via een incognito browser en verwijder alle foto’s en uitspraken die de recruiter een slechte indruk kan geven. Kijk naar uw privacysettings op Social Media en zorg ook online voor een vlekkeloze indruk.

9. Succesverhalen

Succesverhalen zijn onmisbaar in een goed CV. Het draait uiteindelijk om resultaten. Benoem de zaken die u bereikt hebt en waarin u succesvol bent geweest. Zorg voor een actieve schrijfstijl zoals; ik gaf leiding aan, ik organiseerde, ik was verantwoordelijk voor etc.

10. Referenties

“Referenties zijn op aanvraag beschikbaar”. Gebruikt u deze zin? Dan bent u goed bezig! Zo niet? Vermeld het dan op uw CV. Vermeld in géén geval namen en telefoonnummers van referenten in het CV.

Heeft u nog vragen of nog meer CV tips nodig? Neem gerust contact op met één van onze adviseurs. We staan u graag te woord!